Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest jedną z rzeczy, które są bagatelizowane przez odchudzających się, wolących się koncentrować na egzotycznych owocach, tajemniczych ziołach z końca świata. A przecież ocet jabłkowy jest łatwo dostępny i dość często gości w takich produktach jak tabletki odchudzające, na co nie zawsze zwracamy uwagę.

Ocet jabłkowy to źródło wielu witamin oraz soli mineralnych, które uzupełniają dietę codzienną. W occie jabłkowym znajdują się witaminy z grupy B, również krzem, fluor, czy fosfor, jest pełen żelaza, dodatkowo zawiera wit. P, C, E, oraz A, a także kwas octowy, który rozpuszcza tłuszcze i mlekowy korzystny dla ludzkiego organizmu. Ocet jabłkowy to Sezam skarbów usprawniających nasz organizm.

Ocet jabłkowy świetnie reguluje wszystkie procesy metaboliczne, wspomagając trawienie i regulując perystaltykę jelit. Przy okazji oczyszcza organizm z toksyn oraz wzmacnia układ immunologiczny. Wszystko dzięki wysokiej zawartości pektyny.

Ocet jabłkowy jest znany od bardzo dawna. Jego właściwości znano już w czasach starożytnych. Stosowano go na stołach antycznego Egiptu, Rzymu, Grecji – cały antyczny świat wiedział, że ocet jabłkowy ma wielką moc usprawniania procesów trawiennych.

Badania w XX wieku potwierdziły jego wysoką skuteczność w tej dziedzinie. Proste badania, które przeprowadzono na grupie reprezentatywnej osób z nadwagą dowiodły, że regularne zażywanie octu jabłkowego w potrawach powoduje znacznie większy ubytek masy ciała już na przestrzeni dwóch miesięcy w porównaniu z osobami, które tej substancji nie przyjmowały.

Japońscy naukowcy odkryli trzy cztery lata temu, że ocet jabłkowy utlenia tłuszcz w organizmie ssaków. Jego regularne spożywanie w niewielkich ilościach zapobiega tym samym powstawaniu nowych komórek tłuszczowych.

Kwasy octowe zawarte w occie jabłkowym pomagają utrzymać równowagę zasadowo-kwasową w ludzkim ustroju, która jest ważna dla prawidłowej pracy całego ciała.

Oprócz odchudzania, ocet jabłkowy pełni też inne funkcje – usprawnia pracę nerek, reguluje poziom LDL (cholesterol zapychający żyły), wzmacnia odporność organizmu. Jest świetnym remedium na stany grzybiczne i bakteryjne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *