CLA – kwas na tłuszcze
Linolowy kwas sprzężony, czyli CLA to kwas tłuszczowy wielo-nienasycony. W organizmie ludzkim nie jest potrzebny, również ciało człowieka nie jest w stanie go syntetyzować.
CLA występuje w przyrodzie np. w mięsie wołowym, w przetworach mlecznych. Proces obróbki termicznej, taki jak np. gotowanie wołowiny zwiększa jego zawartość i stężenie w mięsie.
Na potrzeby suplementów diety, CLA jest pozyskiwany z oleju słonecznika, choć zawierają go także oleje roślinne i rybne. Jego stężenie obecnie w mięsie wołowym nie jest już takie jak kiedyś – proces karmienia, a także hodowli bydła wypaczył nieco i zmniejszył zawartość CLA.
Codzienna dieta ludności zamieszkującej dzisiejszą Europę zawiera około 150 mg CLA, pochodzącego w dużej mierze z produktów mlecznych – serów, mleka krowiego, także masła – oraz tradycyjnie: mięsa.
To, że jemy coraz mniej statystycznie produktów mleczno-pochodnych, a także wołowiny, prowadzi do mniejszego spożycia CLA w ogóle, co nie jest takie zdrowe.
Kwas CLA reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie ludzkim – transportuje do komórek ludzkiego ciała glukozę i tłuszcze, rozbudowuje tkankę mięśniową, co prowadzi wprost do redukcji podskórnego tłuszczu. Zatem można śmiało uznać, że kwas CLA sprzyja odchudzaniu. Dodatkową jego zaletą jest to, że jest silnym antyoksydantem i wzmacnia możliwości układu immunologicznego.
Korzyści jakie można wskazać płynące ze stosowania pokarmów zawierających CLA:
- Korzystny wpływ na poziom cholesterolu LDL i HDL
- Pozytywny wpływ antynowotworowy
- Wyraźny wpływ na stany zapalne
Zmniejszenie tkanki tłuszczowej w procesie odchudzania (przyswaja więcej białka i zmniejsza przyswajalność nadmiaru tłuszczu, przyspiesza metabolizm i nie zwiększając masy ciała zwiększa beztłuszczową)
Kwas CLA jest w stanie zmniejszać insulino-odporność która również towarzyszy otyłości